Bike polo stratégiák 2: Ki irányít? Te vagy a labda?

Bejegyzés alcíme...

Mi ez?
Sok oktatóanyag íródott már olyan játékosok által, akik jó ideje játszanak, és tapasztalataikat írott formában próbálják a köz javára adni. Ezek nagy része angolul elérhető, és bár jómagam is elboldogulok ezek kibogarászásával, örömmel fogadtam egy viszonylag frissen társaságunkba keveredett, roppant lelkes kolléga azon tevékenykedését, hogy ezeket értő olvasás után magyar nyelvre "fordítja". Buglavecz Krisztián nem egy az egyben fordítja a szöveget, ezek afféle átiratok, amelyben a mondanivaló megmarad, és a forrásanyagot felhasználva kapjuk a kész irományt.
A harmadik rész elénk tárja a labda és a játékos viszonyát.  Köszönjük Krisz! 

Minden ide felkerülő fejezet bekerül a bikepolo gyik-be is linkként.



Ki irányít? Te vagy a labda?
Egy játékosról rögvest könnyen megállítható, hogy edzett veterán vagy kezdő, abból ahogyan a labdát vezeti. 
Az öreg rája szoros kapcsolatot ápol a lasztival, gyengéden társalog vele, szorosan, de gyengéden babusgatva, teljes összhangban mozognak, együtt, és amikor közel kerülnek a kapuhoz-bevágja ütlegével őt a (a kapu) közepébe…


Egy tapasztalt játékos tudja, hogyan kell úgy kezelni a labdát, hogy az mindig a kívánt pozícióban, helyen legyen, azt „tegye”, amit a játékos az aktuális pillanatban akar tőle.

Ezzel szemben a gyakorlatlan játékos olyan, mint az általános iskolás hősszerelmes, a kopter szűzbaka az első randiján: meggondolatlanul lobbanékonyan, hirtelen és dadogósan kezeli szerszámát. Remegő lábak, teljes a káosz. Ő hagyja, hogy a labda irányítson, próbálja utolérni, ahelyett, hogy szerszáma segítségével lassítaná az aktust.

A kezdőknek a labda diktál, amibe csak akkor képes beleütni, ha a labda a megfelelő helyre kerül, nem akkor, amikor ő terelgette a megfelelő helyre.

Ahhoz, hogy menyasszonyunk, a labda kezes bárány legyen az elkövetkezendő együtt töltött években, és azt tegye majd, amit mi akarunk tőle, akkor három alapgyakorlat gyakori végzése javasolt minden udvarolni vágyónak:

Kezd azzal, hogy körbetekersz a pályán (kezd az egyik sarokból, onnan menj végig), úgy hogy a labdát az első kerékagy közelében tartod folyamatosan. Addig gyakorold, amíg úgy végre tudod hajtani, hogy nem neked kell a kerékpár sebességét a labda sebességéhez igazítanod. Ettől szép, gördülékeny és folyamatos lesz a mozgásod, mint a videókon látott csúcsjátékosoknak.

Folytasd azzal, hogy a labdát a bicaj alá tolod/teszed, túlhaladsz rajta, majd próbálod a kerékpárod körül mozgatni. Ezzel hozzászoktatod magad ahhoz, hogy a labda nem mindig a „könnyű” oldaladon fog várni rád. 

Végül, valakit kérj meg hogy passzoljon neked miközben mozgásban vagy. Próbáld meg úgy átvenni a labda fölött az irányítást, hogy nem változtatsz túl nagy mértékben a sebességeden és a lendületeden.

Ha ezen a három alap labdakezelési gyakorlaton dolgozol egy keveset, a várt eredmény nem marad majd el. Kéz a kézben sétálgathattok majd kezesbárány szerelmeddel, nem kell őt folyton szemmel tartanod, hogy merre kódorog vagy oldalog el tőled, hogy aztán más kényeztethesse tovább. Nélküled.