Goldsprint

Először is tisztázzuk, mi is az a goldsprint. Legkorábbi változata a szabad edzőgörgőre helyezett kerékpár, amelyeket egy olyan rendszer felügyel, amely mechanikus vagy egyéb úton valamilyen formában kijelzi a megtett távot. Én úgy gondolom, az első goldsprint ötlete az unalmas görgőzéskor pattant ki valakinek a fejéből. Nem biztos hogy így van, de esélyes....

Adott tehát egy, vagy több bicaj, azonos áttétellel, fix hajtással. Szükséges ugyanennyi versenyszellemmel megáldott egyén, aki a vasakat megüli, és persze egy "táv" amelyet teljesíteni kell -mihamarabb! Ezt esetünkben egy precíz fordulatszámot mérő egység végzi, egy pc vagy egy laptop segítségével. A szoftver alkalmas a táv mérésén kívül a futam egyéb paramétereit is kalkulálni, mint a sebesség, maximális sebesség, átlag, és az egyik legfontosabb (szerintem) a csapásszám.

Egy ötszáz méteres futam átlagosan nem több mint harminc másodperc, a rajt visszaszámlálással együtt.... Egy országos rekord: 20.20 visszatérő olvasóink tudják, kihez fűződik. Azt gondolhatja a laikus, hogy ez a táv nem nagy valami, de tapasztalatból mondom, hogy kb a táv háromnegyedétől rendesen el van készülve az ember... Aki a számokat szereti, annak itt van néhány: Egy huszonkettes időhöz másodpercenként 3.3 szer fordul teljes kört a hajtómű, persze a lábakkal együtt. ez nagyjából 198fordulat/perces adatot eredményez. A mért max sebesség eléri a kilencven km/h-t, és az átlag is nyolcvan körül van....

A jó hangulathoz nem árt egy projektor, amelyen nagyobb közönség is láthatja a megtett távot kijelző grafikont, így üvöltve buzdíthatja a szerencsés esetben töredékmásodpercekkel lassabb versenyzőt. Személyes tapasztalatom, hogy a legszorosabb befutó a leghangosabb, és egy jól irányzott drukkolás meg is fordíthatja a futam kimenetelét....:D

Hogy is kezdődött az egész?

Dani az ecmc-n botlott bele először a goldsprintbe. Súlyos eredményt ért el, amire örök ökörköri vetélytársa, Levi is felkapta a fejét. Hátnehogymá'!

2010 augusztusában a csapat egy része Debrecenben üdvözölhette a Royal Fixi Club -ot, majd nem sokkal ezután szeptemberben egy próbafutam erejéig én is megraktam a bicajt a millenárison, a póló ob-t is magábafoglaló Mc'donalds Bringamánia napon. Levi itt elérte az All Time Top második helyét. Titánjaink rákattantak a dologra, és néhányszor fellátogattak a fővárosba, hogy összemérjék magukat a mezőny többi tagjával a Tündérgyárban havonta lebonyolított tournament fordulóin. Ez elég jól sikerült, a tournament végére Levi négyszer javította a korábbi Top1 időt, amiben talán közrejátszott az is, hogy ekkorra már felállt néhány felesleges alkatrészből a Debreceni goldsprint demó változata, amely szilveszterkor debütált. A szoftvert Szabolcs igazította a rendszerhez, az elektronikát János szállította. Az edzések a Kutyától örökölt válságbicaj -vázamra épített modellen zajlottak, egy Levi által bedobott tacx görgőn. Áttételezésként a hivatalos 46/16 helyett 46/14 -et alkalmaztunk, ezzel ellenpontozva az elhagyott első kerék miatti csökkent tehetetlenséget, és súrlódást. A számítás bevált, nagyjából ugyanazokat az időket futottuk vele, mint a kétkerekű royalokkal.

 Katáék nyári konyhája helyet adott két nagyobb létszámú tesztbanzájnak is, majd Levivel elkezdtük a bicajok és persze a görgők tervezgetését. Egy napfényes reggelen kiautóztunk egy vastelepre, vételeztünk némi zártszelvényt, és elkezdtem kitalálni a facebookon Dyno- projektre keresztelt görgőt. (névadó: Oszi)

Ezalatt János beleapplikálta a jelfeldolgozó egységet a Röfi által legyártott dobozba, így összeállt a "Molotov" becenevű összetevő is.

Egy szabad szombatomon Kutya asszisztálásával, és a tőle kapott fejpajzs óvó védelmében összeálltak a keretek is.

A görgők megéltek már pár tízezer edzés kilométert, de teszik a dolgukat, még ha nem is csendben. Ebben az irányban még lesz némi fejlesztés a későbbiekben, úgy vélem.

Hamarosan elkészült az első, majd nagy sokára a második váz szinterezése is. Már vártam az alkalmat, hogy teszteljem a cuccot, bár anyám újfent őrültnek nevezett, amikor a szobámból a konyhába vonszoltam az első összeállított példányt.

A hétvégén Kata és Levi lefestette a görgőket, és az egyes bicaj mindkettőt megforgatta kicsit a szokatás végett.

Ma sikerült végre kiötölnöm a szenzorok helyét is, legyártottam a jel indukálásához szükséges mágnes konzoljait. Este állt össze végre a kisebb vázra épített kettes is, megkapta a Korcs által beszponzorált külsők egyikét, így semmi sem állt az útban ahhoz, hogy összedobjam végre a páros második tagját. Íme a végeredmény.

 

 

Köszönet a projekt összes résztvevőjének, akiket akár fel is sorolhatnék, de fentebb már megtettem...

 

 

 

Pózolj goldsprinttel!:D