Bike Polo stratégiák 3: Papírforma?

Bejegyzés alcíme...

100_6428.JPG
Mi ez?
Sok oktatóanyag íródott már olyan játékosok által, akik jó ideje játszanak, és tapasztalataikat írott formában próbálják a köz javára adni. Ezek nagy része angolul elérhető, és bár jómagam is elboldogulok ezek kibogarászásával, örömmel fogadtam egy viszonylag frissen társaságunkba keveredett, roppant lelkes kolléga azon tevékenykedését, hogy ezeket értő olvasás után magyar nyelvre "fordítja". Buglavecz Krisztián nem egy az egyben fordítja a szöveget, ezek afféle átiratok, amelyben a mondanivaló megmarad, és a forrásanyagot felhasználva kapjuk a kész irományt.
Az első részben kaptunk némi ízelítőt egy kapus életéből, és egy másikban szó esett arról is, hogyan uralhatjuk a kis színes bogyót. Most fény derül arra is, hogyan állhatunk pályára jobb eséllyel olyan csapatok ellen, akiknél egy-egy tag kisujjában is több tapasztalat van, mint az egész triónkban. Minden fejben dől el, ezt nem lehet eleget hangoztatni, egy ilyen meccsen nem is az a lényeg, hogy ki nyeri, hanem hogy a vesztes is képes legyen ezt a javára fordítani, beleépíteni a további felkészülésébe.

A kép azt hiszem eléggé találó, hogy érzed ezt Kutya?:D


Minden ide felkerülő fejezet bekerül a bikepolo gyik-be is linkként.



Légy igazi ellenfé, ne hagyd magad! Ez a cikk arról a helyzetről szól, amikor nálad sokkal jobb játékosokkal kell megvívnod a csatát a pályán. Flusztráló dolog tudjuk. Talán hasznosnak találjátok végigolvasni annak az írásnak a szabad fordítását,amit innen loptam vételeztem:http://lancasterpolo.com/2012/10/19/level-the-playing-field-how-to-compete-with-bike-polo-pros/#more-5886

A kérdés ugye akkor Hogyan játszunk olyan csapat ellen, ami egyértelműen sokkal jobb mint a mi csapatunk?: Hülyeség lenne ugyan azt a taktikát választani, mint amit a velünk megegyező tudással rendelkezőkkel szemben alkalmaznánk. Valljuk be nézni sem kellemes egy kínlódó/vergődő csapatot, akik arcán az látszik, hogy már megfogadták, hogy ezentúl csak tollaslabdázni fognak… 
Természetesen ne várja senki hogy csupán e cikk elolvasása után a Call me Daddy –t rommá fogja verni kis csapatával a következő bikepolo VB-n, de a játékot talán élvezetesebb lesz játszani és élvezetesebb lehet a nézők számára is. 
Zóna védelem, nem emberfogás! 
Egy jó bikelpolo játékos folyamatosan távol tudja tőled tartani a labdát, mindezt igen gyors folyamatos mozgásban is , tulajdonképpen hülyét csinál belőled, kergetheted körbe-körbe szédülésig, addig míg gólt nem lő, és akkor, amikor ő akarja! (Dodi valld be, ezt ezerszer megcsinálod velünk…!) Flusztráló mi? (Nekem az.)
Ahelyett, hogy belemennél 1-1-ezésbe, próbálj meg zónázni! Végy egy területet! Válassz ki a pályának egy részét, amit védeni fogsz, ezt véded a zónádba érkező támadóktól. Így nem lesztek egy halomban, amit az ellen sokszor azonnal kihasznál passz és gól játékkal könnyedén, és több lehetőségetek nyílik játékban maradni, labdához érni. Közvetlenül a labdát vivő játékos megtámadni egyébként sem túl jó ötlet, hiszen mihelyst elment melletted, azonnal „játékon kívül vagy, de egy profival szemben duplán rossz ezt a megoldást választani.
Beszélj, kommunikálj, jelezz!
Amikor úgy érzem, hogy a csapatom gyengébb a másiknál, egy dolgot teszek, folyamatosan beszélek. Mutatom és mondom, merre megyek, hol vagyok, hol vannak a többi játékosok, mikor löjjünk, mikor jó a passz, hol az ellenfél stb. 
Sokan úgy vélik. hogy nem jó, ha dumálunk közben, hiszen akkor ellenfelünk is hallja, mit fogunk csinálni, így könnyen közbeavatkozhat, megakadályozhatja akciónkat. Igen, ez így van. De ha egy sokkal jobb csapattal állunk szemben, akkor az egyébként is blokkolni fogja mozdulatainkat, de ha csapatunkon látják az összhangot, az elszántságot, és nem a beletörődést, amit a némaságunk tükrözne, akkor esélyes lehet, hogy tudják mi nem adjuk majd könnyen a dolgot. Ez már önmagában egy győzelem! 
Őrülj meg!
Üsd be a Googlbe : crazy sport face. Elszánt, őrült arcokat fogsz látni. Ne azt mondom, hogy légy közveszélyes, de légy őrült, kockáztass! Tégy fel mindent egy lapra! Ha túlerőben vannak, nehezítsd meg a dolgukat! Ne add magad könnyen! Ha lélekben feladod „mert úgy is jobbak”, akkor a hozzáállásod is ilyen lesz. Tekerj, ahogy a csövön kifér, lőjj, ahogy egyébként nem szoktál! Erősebb csapat elleni játék a legalkalmasabb arra, hogy olyanokat is kipróbálj, amit egyébként nem tennél meg hasonló kaliberű csapatok ellen mint a tied. Mintha az olimpián lennél, addj bele mindent! Légy harcos és küzdj katona!
Emlékszem egy bizonyos esetre, amikor a klubunk 3 legjobb csapatának egyikével játszottunk. Elhatároztuk, hogy izomból nyomjuk, nem adjuk fel! És megtettük! Sok próbálkozást meghiúsítottunk, elütöttük a labdákat előlük, küzdöttünk, egymásnak kiabálva irányítottuk egymást. Egy ponttal vesztettünk, de a 10 percet végigjátszottuk! Vesztettünk, de olyan érzés volt, mintha nyertünk volna! Nem érdekelt, hogy nem! A másik csapatnak egy szokásos meccs volt- mi akkor a legjobbunkat nyújtottuk!