Bikepolo: a kezdetektől napjainkig

Nemrégiben, egy olyan kérdéssel találkoztam, amire egyrészt nem tudtam a választ, másrészt engem is érdekelne a válasz rá…. Némi kutakodás a hálón, és kicsivel már okosabb is lettem.

Az egész (a kutakodás alapján) Írországban, wicklow megyében kezdődött1891 októberében, ahol egy visszavonult kerékpáros Richard J. Mecredy fogott ütőt a kezébe. A lovakat kerékpárral helyettesítették, a szabályokat a lovaspólóból vették át, és meg is jelentették a Cyclist c. magazinban. Az első meccs a „the scalp” és az „Ohne Hast c.c.” csapatai között zajlott.

A következő években anglia nagyobb városaiban és az USA-ban megalakultak az első klubok, majd 1897 májusában a Bicycle Polo Association of Great Britain, Londoni székhellyel. Ezután többek között Franciaországban is tartottak afféle kedvcsináló meccseket, már az új szabályokkal, amit a klub fektetett le.1901-ben lezajlott az első nemzetközi összecsapás Anglia és Írország között, ahol írország 10-5 re verte az angolokat.

Eljött az 1908-as londoni olimpia, ahol demo-sportként megjelent a bikepolo, itt, a fináléban Írország 3-1 re verte a németek delegációját. Minden haladt a legjobb úton, de közbeszólt a világháború, és a bikepolo mély álomba merült.

Persze csak 1930 februárjáig, amikoris pólósaink megunták a tétlenséget, és újraformálták a klubot. A szabályokat annyiban érte változás, hogy a csapatok létszáma 4-re emelkedett, példát véve a jégkorong és a pónipóló művelőiről. Rengeteg új csapat született, kialakult a bajnokság-rendszer, 1938-ban 170 regisztrált csapat volt Angliában, 100 klubbal.

A Franciák megtartották a saját, 3 fős csapatról szóló szabályaikat, a hátvéd pozíción levő játékos nem léphette át a felezőt, a nemzetközi meccsekre, ha Angol szabályokat vettek figyelembe, töltelékjátékossal léptek pályára. Számos komoly meccset élvezhettek a kor nézői, de egy újabb világháború újra keresztülhúzta a számításokat.

Az újrakezdés már 46-ban sikerült, épp Aquitane-ben, a Normand térségben. Az új francia szabályok már 4 játékost engedélyeztek, akik szabadon mozoghattak a pályán, valamint korlátlan számú cserejátékost is.A győzelmet a csapatkapitány a háború végének ajánlotta.

A csapatok gombamódra szaporodtak világszerte, bár a sportág továbbra sem lett világhírű. Az első világbajnokság az USA-ban volt, Kanadai, Francia, Indiai, és persze amerikai csapatok részvételével, 1996-ban. Itt India csapata vitte el a bajnoki címet. Még ugyanebben az évben Újzéland is megrendezte a maga bajnokságát.

99’ ben számos bajnokságot rendeztek, Delhiben, Vancouverben, és Londonban is, ahol már kontinentális szinten folytak a viadalok.

2001-ben debütált a 4-fős csapatkiosztás, majd 2007-ben az 5 fős az európai kupán.

 

Persze nem esik szó a kitartásról, küzdelemről, ami ahhoz kellett, hogy egy underground sport fennmaradjon, terjedjen. Talán a mi generációnknak sikerül lendíteni egy nagyot a történelem  milliónyi keresztre fűzött kerekén, és egyszer talán…. 1,2,3, Póló! Lesz az üvöltés tárgya, ha VB-ről van szó. Bár remélem, nem lesznek renitens b-középesek…..