Bike Polo stratégiák 1: Kapuban

Bejegyzés alcíme...

Mi ez?
Sok oktatóanyag íródott már olyan játékosok által, akik jó ideje játszanak, és tapasztalataikat írott formában próbálják a köz javára adni. Ezek nagy része angolul elérhető, és bár jómagam is elboldogulok ezek kibogarászásával, örömmel fogadtam egy viszonylag frissen társaságunkba keveredett, roppant lelkes kolléga azon tevékenykedését, hogy ezeket értő olvasás után magyar nyelvre "fordítja". Buglavecz Krisztián nem egy az egyben fordítja a szöveget, ezek afféle átiratok, amelyben a mondanivaló megmarad, és a forrásanyagot felhasználva kapjuk a kész irományt. Eddig kettő jött ki, íme az első, ami a kapuban betöltött szerepet vesézi ki. Köszönjük Krisz!
Minden ide felkerülő fejezet bekerül a bikepolo gyik-be is linkként.

Légy jó kapus! A polóban a kapus nem az, aki a legnagyobb reflektorfényben tündököl, méltánytalanul, pedig rajta múlhat a győzelem vagy a vereség. Nagyon-nagyon fontos szerep az övé. Szerintem minden játékosnak illik legalább a minimum szinten a kapus teendőket is elsajátítani. Az alábbi szöveg egy szabad fordítás, én érdekesnek találtam, gondoltam nektek is hasznos lehet. Várom a kiegészítéseket, hozzászólásokat, főleg Zergétől, akinek azért illik adni a szavára, annyi sok tapasztalat után.

A kapuskodás elsajátításának legjobb módja, ha kimész és játszol, de van egy-két dolog, amit érdemes megszívlelni, mielőtt beállsz a két kapufa közé…
1) Helyezkedés
Ez a legfontosabb, ha jó kapus akarsz lenni. Ha jól csinálod képes leszel a helyezett lövések kivédésére is, ha rosszul belőnek mindent, ami kapura megy, annak ellenére, hogy egyébként jó játékos vagy a kapun kívül a pályán. 
Az alapok:
Kezdetekben amennyire lehetséges el kell takarnod a kaput a kerékpároddal. Állj a két kapufa közé, olyan közel hozzájuk, amennyire csak tudsz, anélkül, hogy feldöntöd őket. Ez 3 „lyukat” fog eredményezni: 
1) „hátsó bejárat- rés a hátsó kereked mögött 
2) „az öt lyuk”, rés a kerekek között
3) „bejárati ajtó”- rés az első kereked előtt
Most ülj és várj, amíg jön a labda, ami remélhetőleg valamelyik kerekedet találja majd el. Ha a bicajod nagy részét a kapu előtt tudod tartani, akkor nagy valószínűség szerint a lőtt labdák nagy részét képes leszel majd kivédeni.
Figyelj arra, hogy a „hátsó bejáratot” ne hagyd nyitva, ne hagyd túl nagyra tágulni a rést a hátsó kerék mögött, figyeld ezt folyamatosan. Korrigálj előregurulással majd az ütőd segítségével hátragurulással, hogy a lehető legközelebb kerülj a hátsó kapufához.
Haladó:
Ha az alapokat a kapuskodásban már elsajátítottad, itt az idő, hogy egy kicsit hátrább gyere. Ez teljesen lezárja a „hátsó bejáratot” de a „bejárati ajtód” szélesre tárod ezzel. Az ok egyszerű: sokkal könnyebb hirtelen előregurulni, és első kerékkel védeni a „bejárati ajtót” és az ütővel kiütni a labdát, mint a hátsó kerék mögé érkező lövéseket így védeni. Sőt az „öt lyuk” irányába érkező lövések így az első kereket fogják eltalálni. 
Pro:
Amint magabiztos vagy az előregurulásos védésben, akkor itt az ideje kicsit kimozdulni őrhelyedről. Elkezdhetsz csak azon az oldalon állni, ahol a játék folyik. Ha jobb kezes kapus vagy ,akkor ez azt jelenti, hogy a „bejárati ajtót” akkor véded,amikor a játék balról van (előtted) és a hátsó bejáratot pedig akkor, amikor a játék jobbról történik (mögötted). Ha balkezes vagy, akkor az egész fordítva természetesen. Az kerekeid sokkal nagyobbak mint az ütőd, így ha sikerül a labda útjába tenned őket, nagyobb esélyed lesz egy sikeres védésre. 
2) Egyensúly
Kerékpáron maradni meccs közben az egyik legfontosabb dolog, használhatatlan az a játékos, aki folyton ki-ki gurulgat a félpályáig kongózni..Az egyensúlyérzék az, ami az idő előrehaladtával magától fejlődik, de van néhány dolog, amit érdemes gyakorolni, ha igazán jó kapus szeretnél lenni. 
Alapok:
Próbálj meg minél több súly levenni az ütődről. Az ütőn támaszkodás (Tripoding) könnyűvé teszi az egy helyben történő egyensúlyozást, de nagyon lelassítja a védőmozdulatokat („odaragad” a betonhoz, olyan érzés, mintha mázsás súlyt kellene felemelni, még akkor is ha csak gurul a labda a kapu felé) , valamint nagyon sebezhető leszel, mert a profik, imádják majd kiütni alólad az egyedüli „lábadat”. Ha az ellen támad igen vicces tud lenni, egy ütője után botorkáló kapus, amit azért keres, hogy kongóba mehessen.
Haladó::
Tanuld meg a trackstand-et (egy helyben állás kerékpáron, lábletétel nélkül), Még akkor is, ha nincs fixid ez egy fontos képesség, amit minden fajta kerékpáron gyakorolni lehet. Segít megtartani az egyensúlyodat a kapuban, jobban tudsz a védésre, a labdákra figyelni.. 
Pro:
Tanulj meg ugrálni. Ha már megy a patentpedál használata,használd,vagy talán strap-et (bár a strap és a clips használatáról megoszlanak a vélemények). Sokkal könnyebb visszanyerni az egyensúlyodat az oldalra történő ugrásokkal és könnyebb a védés is az előre-hátra történő ugrabugrával. Legendák szólnak a világ legjobb kapusáról, aki az egész meccs alatt a kerékpárján tudott maradni csupán ugrálással miután leesett a lánca.