Recycle bicycle

 

Bár a bicikli az a jármű, ami nagyon lelakott állapotban is nagyon sokáig használható, eljön az az idő, mikor közlekedni már lehetetlen vele. Mi legyen a ronccsal? Ha már a fixinek való maradékok is elfogytak, még mindig lehet belőlük akármi, amit csak el tudsz képzelni.

 

A Bike Furniture Design már húsz éve készíti bútorait kerékpárokból: a fotelek, kanapék, bárszékek mellett még kiegészítőket is gyártanak, mint például a tükör vagy a ruhafogas. Felhasználnak hozzá acél és alumínium felniket, kormányokat és vázakat, az üveg kiegészítőket és a kárpitnak valót pedig szintén újrahasznosított alapanyagokból nyerik: jobbára régi autók vagy vonatok ablakaiból, üléshuzataiból és biztonsági öveiből, illetve bármiből, ami textil, parafa, bőr és műanyag.

A kedvenc lakberendezési bringás cuccom mégsem ezek a nagyon igényesen kidolgozott bútortok egyike, hanem egy nagyon különleges tapéta, amit Marc Chevallay alkotott.

 

Persze vannak nagyon ötletes ajándéktárgyak is, amit még mi is meg tudunk alkotni. Kis keresgélés után találtam a neten sok-sok oldalra, amik csak keróalkatrészekből készült tárgyakat kínál. Persze vannak kedvenc magyar oldalaim is: 1mind1 és a biciklis.hu. Ezeken az ékszerek, övek, mécses tartók, faliórák, válltáskák, jegyzetfüzetek, sörbontó (amit meg is valósított Csipisz) mellett még nagyon sok kerékpáros motívummal díszített tárgy is van. Sajnos nem mind újrahasznosított, de a legtöbb nagyon ötletes, mint a kerékpár alakú ördöglakat vagy a kerékpár formájú tészta.

Természetesen nem csak a lakás dísze lehet a leharcolt darabokból készült remekmű. Már volt egy két utalás ruhadarabokra, de azok a szolidabb formák voltak. Akik elmerik engedni a fantáziájukat és nem félnek magukon hordani egy fél kerót, azok a következő magyar divatbemutatóból meríthetnek ötleteket. Nem is olyan régen került megrendezésre Recikli-bicikli ami tulajdonképpen egy pályázat volt, melyre biciklialkatrészekből készült ruhákkal vagy a kerékpáron kényelmes, a bringás létet tükröző ruhadarabokkal lehetett jelentkezni.