járda=gyalogosok

A képet a Debrecenifixiről loptam.

Régóta motoszkál bennem, hogy írok valamit ez ügyben. Egyrészt nem tartom praktikusnak a járdázást, másrészt a kerékpárosok fő rinyája az, hogy tekintsék őket közlekedésben résztvevőnek. A járdázás nem éppen ezt segíti elő. Ráadásul ha csak nincs az úton kerékpározást tiltó tábla, tilos is. És ha van tábla, akkor is max 10-zel haladhatsz a járdán, és ha nem engednek el, nem ordibálhatsz,lökdösődhetsz. Ja, nincs órád. 10 km/h az a sebesség, ahol még épp hogy nem dőlsz el.

Van amikor muszáj ott menni, de ez nagyon ritka. És akkor is, az értelmes ember lassít, azt a pár száz métert ki lehet bírni. Anyukától, apukától sem várom el, hogy a vasalók között bicajoztassa a gyereket, egyensúlyozza a gyerekülést. És többnyire nem is ők verik könyékkel oldalba a gyalogost, vagy épp telibe az üzletből kilépő gyereket. Még mielőtt bárki meglepődne, nem lettem valami irgalmas szamaritánus. De ami zavar, az zavar.

Ez nem kifejezetten egy fajta bicajost érintő dolog, bár legtöbbször bmx-ekkel szlalomozó hülyegyerekeket látok. De emellett vannak montival, trekkinggel, cruiserrel, parasztkergetővel és országútival közlekedők is a járdán. Miért nem írok, montist, országútist, bmx-est? Mert azok bicajosok. Tökös lányok-srácok, akik kint mennek az úton. A többiek a járdán száguldozva egytől egyig hulladék.

Nem szokásom ilyen hangnemben bejegyzést ejteni, de nem írhatok kulturált hangnemben egy olyan egyénről (bár állatra a "példány" szó megfelelőbb) aki miatt végül is megírtam ezt. Akinek nem inge, ne vegye magára. Akinek meg inge, hát sajnálom, nem is kívánom, hogy olvassa amit írok. És remélem, egy jogosan felbőszült gyalogos orrba veri adandó alkalommal, de úgy emberesen.

A bicajosoknak meg azt üzenem, ha járdázót látsz, zavard le onnan!:D