Gettóküllő

Üdv újra kókányiában. Most összeírom, hogyan is készül el egy gettóküllő. Szuper színvonalú modellekkel illusztrált beszámolómhoz katt a továbbra!

Először is nézz körül otthon, van e kéznél:

- egy éles kés

-egy teherbíró olló, műanyagnyelű példányok felejtősek. Esetleg karos lemezvágóolló, azzal könnyebb. Bádogos ismerős előny ebből a szempontból.

-Mérőszalag, filctoll

-egy matek könyv, ha az alap fogalmak ködösek.....

a képek kattintásakor válaszd a megjelenítést a teljes mérethez.

Kezdetnek be kell szerezned a fő komponenst, ami esetünkben egy (pontosabban két) euro raklap méretű cp kartonplaszt lap.a minimum egy 622-es kerékre az 59x59 centi, de ez aerofelnihez kell. A mi donorunk bótból van, nevezetesen egy csomagolástechnikai cégtől, 700 huf/tábla áron. Mérete 120x80, vagyis kiad 2 60-as négyzetet, meg egy 120x20-as téglalapot, ami majd jó lesz vonalzónak....Szállítása keróval is megoldható, mint azt Kata tesztelte. Szélre, autókra ügyelni!

A négyzet kivágva, most meg kell keresni a közepét. A két átló itt metszi egymást, szóval ez nem nagy kaland. Ide kell egy "x" átmérőjű lyuk (x= agy csapágyfészkének külső átmérője, vagy radiális keréknél, ha a küllőfejek kívül vannak, a küllőperem átmérője. Így szebben felfekszik, központos is sikerülhet....)

 

Ezután jöhet a sugárirányú vágás. Ezt célszerű abban a vonalban megejteni, amely a lap egyik cellájával párhuzamos. Ha nem kartonplaszt, tökmindegy hol, csak a lap közepéről induljon. Ha ez megvan, az egész kócerájt rá kell próbálni a kerékre úgy, hogy a vágás egyik élét a másik fölé helyezzük. Így megkapjuk, mekkora cikket kell kivágni a körből, hogy domború legyen. Ez kerekenként változó lehet. A kezünket mozgassuk gyorsan, hogy homályos legyen a képen!

Ezt jól összekábelkötegelőzzük, és félig kész is vagyunk. A kötegelőket célszerű megtörni a behajtások helyén, hogy esztétikusan fessen a cucc. Én ezt a lépést kifelejtettem...

Ezután a munkadarabot igazgassuk rá a kerékre, és rajzoljuk körbe a felnit. Ha a lap nem átlátszó, egy madzagot kell kössünk a tengelyre/gyorszárra, a másik végét a filctollra, mindezt úgy, hogy körzőzés közben egyikre se tekeredjen fel. Ha átlátszó a lap, akkor is jobb így, egyenketesebb a vonal. Nálam ez is kimaradt....

A következő lépés a körülvágás. előre szólok, hogy kézi ollóval gyötrelem, ha van valami okosabb cucc a háznál, használd azt. Dekopirfűrész is szóba jöhet. Nekem van, nem használtam, be is durrant a karom...

A készterméket opcionálisan a fejedre is teheted, és vághatsz kínai arcolmányt hozzá. Csak vigyázz, nehogy a puruttyán jelenjen meg legközelebb a pózolj rovatban.

Jöhet a grafika, ami teljesen ízlés kérdése. Mi az officiál logót tettük rá, egy papírsablon kimunkálása után. Ez lett a végeredmény.

Jó kókánykodást!