2011-a sün éve.

 

Több portálon olvasható, hogy jövőre bekeményít a szerv a kerékpárosokkal szemben.

Mindenkinek szuverén ügye eldönteni, hogy mennyit tart értelmesnek a szabályok közül, mit tart be, mivel közlekedik, de azt nem árt tudni, hogy mit is követelhet az igazoltató közeg a bicajodon, nehogy megbüntessen pl a csomagtartó hiánya miatt is...

Mint tudjátok, a tudatlanság nem ment fel a hiba büntetése alól.

A forgalomban való részvételhez minimális követelmények:

-Kettő darab, egymástól különállóan működtethető fékrendszer. Ergo, az egy karra kötött két fék is szabálytalan. Arra nincs kitétel, hogy a két kar nem lehet a kormány azonos oldalán. A fix hajtás nem minősül féknek, és szerencsére kevés ember van tisztában a működésével, szóval a jelszó: "kontrás..."

-csengő. Nem duda, csak csengő lehet. Ha csengő van, lehet mellé duda.....

A fényvisszaverőkre és a lámpákra bevezették a "150 méterről észlelhető" rendkívül érdekes kifejezést, ez alapján pl a lemerült egyledes miatt már akár büntethetnek is.

-Minimum 1 darab küllőprizma az első keréken, ami borostyánsárga, és mindkét oldalról látható.

-elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő.

-előre fehér vagy kadmiumsárga, hátra piros lámpa. Nem villogó üzemmódban, az eddig is szabálytalan volt. Egyik sem lehet 90 cm-mél magasabban. Ezt nappal is kérhetik, szóval akinek van, az legyen nála. Gondolom, ha délben előveszed hogy van, nem fognak szarakodni, hogy miért nincs a kerón. Ha mégis, akkor mondd, hogy félsz a lelopásától....

-Jólláthatósági mellény városon kívül éjszaka VAGY rossz látási viszonyok esetén. Tehát nappal csak akkor kell, ha a látási viszonyok azt megkövetelik.

Kresz: eléggé sokrétű, de van pár szabály, amit célszerű betartani.

-álló kocsisor jobbról előzhető. Sorok között "motorossáv" csak akkor szabályos, ha utána a tőled balra eső kanyarodósávban haladsz tovább.

-Ahol kerékpárút van, ott azon kell (lene) közlekedni. A vegyes sáv (gyalogos/kerékpár tábla) hanyagolható.

-Egyirányú utcába még mindig csak a kiegészítő tábla meglétekor engedélyezett behajtani.

 

Ezeket most nem én mondtam. Ezek itten kérem a szabályok. Tessék őket tudni, meg ha nem kényelmetlen, akkor betartani. Nincs is rosszabb, mint ha egy ezer forintos hátsólámpa megvétele helyett tizenötezret kell befizetni ezeknek a sügéreknek csekken.