Fix áttétel fix papucshoz

Nem egyszer fordul elő, hogy kényszer szülte megoldásként olyan vázra épül egy egysebi, vagy fixi, amiben nem sok esély van a hátsó kerék állításával való ideális láncfeszesség beállítására, annak ejtőpapucsos, vagy épp nagyon rövid állítási lehetőséggel bíró csúszópapucsos mivolta miatt. egy Revomagos facebook post alatti kommentelgetésben került elő az alábbi kalkulátor. (Mostantól a linkek oldaldobozban)

chainlenght.JPG
Célunk tehát egyszerűsítve: találni egy áttételt mondjuk egy monti vázhoz, amivel mellőzhető lesz a láncfeszítő. Az áttétel mértéke ezzel szemben most másodlagos, hiszen a lényeg az lenne, hogy egyáltalán legyen valami ami megy a seggünk alatt.:D

A kalkulátor továbbá azoknak is hasznos lehet, akik olyan, rövid csúszópapucsos gépet birtokolnak, akár régi országútit, akár egyes street-dirt vázakat (pl dartmoornál már volt szükség ilyen játékra és fél láncszemre.) amelyeknél még fél láncszemmel sem akar kijönni az adott áttétellel a tűrhető láncfeszesség. Nem kell találomra "ezzel tán jó lesz" venni/kölcsönkérni egy lánckereket, egyszerűen mérni kell, és a lánchossz beállítást az elérhető áttételek tudatában és persze annak valós hosszán belül variálni, kijön-e a hőn áhított érték.

A linket követve az alábbi kép fogad, lássuk is egyből az opciókat:

-Transmission type alatt 3 felállásból válogathatunk, a két tradicionális váltókanállal hosszal operáló rendszerekkel, és a számunkra fontos fixed wheel opcióval.
-Ezalatt újabb beállítás, hogy vázunk csúszópacskeros-e, vagy sem. Ha tartjuk a direktívát, akkor a fixed chainstay lenght a mi opciónk.
-Ezután ezt minél pontosabban lemérjük (középcsapágy középtől hátsótengely középig!), és a mértékegységet milliméterre állítva beírjuk a következő sorba.
-Számba vesszük lehetőségeinket lánckerék terén, és az első lánckerékhez (ennél kevesebb az opció) elkezdünk olyanokat keresni, aminél a Recommended chain lenght ablakban az azonos nevű adat (esetünkben 50 coll) és az "unrounded result" (kerekítetlen eredmény) érték minél közelebb esik egymáshoz.

A kalkulátor egy új láncon mérhető paraméterekkel dolgozik. Egy coll 25.4 milliméter, ha valamit számolni kéne. Egy erősen lenyúlt lánc görgőnként egy tized kopást is mutathat (vagy még többet) amit szemenként 2x kell számolni, és persze a lánc teljes hosszán-esetünkben ez az 50 szemre levetítve már 5 egész milliméter-vagyis majdnem egy láncszem görgőtávolságának a fele. ez már elég szépen lógna, tekerhetetlen lenne. Tehát ha az unrounded érték eltér pár tizeddel, vagy akár egy egésszel, pozitív irányban, a jelenlegi, valószínűleg valamennyire lenyúlt lánc még szóba jöhet kompenzálandó az eredményt. Ezen kívül bármennyire is fix az a papucs, kis mértékű feszítést még lehetővé tesz.
A használat során persze a lánc további kopása miatt idővel lógni fog a láncunk. Ezt nem tudjuk kiküszöbölni, csak ha nem bicajozunk.
Akkor meg minek ilyenekkel foglalkozni?:D